Back to All Events

Januarmøte

Forfattere:

Olaug Nilssen

Marie Aubert (foredrag om Bjørg Vik)

Olaug Nilssen

Olaug Nilssen er norsk forfatter og dramatiker, bosatt i Bergen. Hun er en allsidig forfatter som også er blitt kåret til en av Norges ti viktigste unge forfattere.

Hennes siste roman er «Tung tids tale» hvor hun skriver om å være mor til et barn med autisme. Den kom ut høsten 2017 og var da hennes første roman på 12 år.  Den er blitt en både personlig og politisk bok. Denne romanen er også dramatisert, og Riksteateret gjestet Fredrikstad med forestillingen høsten 2018.

Olaug Nilssen fikk Brageprisen i klassen skjønnlitteratur 2017.

Til oss kommer hun på årets første møte i 2019. Her vil hun fortelle om sitt forfatterskap med vekt på «Tung tids tale».

Marie Aubert

Bjørg Vik: En himmel over vanlige kvinners liv

Bjørg Vik døde i januar 2018, 82 år gammel og med et betydelig forfatterskap bak seg. Hun skrev romaner, skuespill, novellesamlinger og dramatikk, ble oversatt til tretti språk og var tre ganger nominert til Nordisk råds litteraturpris. 

Vigdis Hjorth har sagt om Bjørg Vik at hun "hvelver en himmel over vanlige kvinners liv". Vik skildrer med mot, intensitet og presisjon kvinner i ulike faser av livet, i møte med kjærlighet, begjær og vennskap og med forventninger fra samfunnet rundt dem. På seksti- og syttitallet skinner Viks feministiske engasjement tydelig igjennom, mens hennes senere bøker med ettertenksomhet og klokskap skildrer aldring og kjærlighet sent i livet. Det er særlig i novellesjangeren hun viser sitt store spenn som forfatter, en sjanger hun fortsatte å utforske hele livet. Trilogien om Elsi Lund har selvbiografiske trekk, og viser også Vik som en betydelig Oslo-forfatter. 

Marie Aubert fikk mye oppmerksomhet for sin debut, novellesamlingen "Kan jeg bli med deg hjem", som kom ut i 2016. Hun har selv et nært forhold til Bjørg Viks bøker, og i dette foredraget vil hun ta oss med gjennom Viks lange og rike forfatterskap. 

Earlier Event: November 28
Novembermøte
Later Event: February 27
Februarmøte