Nov
28
7:00 PM19:00

Novembermøte

Lisa Aisato

illustratør, forfatter og billedkunstner, bosatt på Hvaler.

I 2018 er hun aktuell med hele fire bøker:

Snokeboka er Lisa Aisato både forfatter og illustratør. Her tar hun oss med bak fasaden og avslører hva som kan gjemmeseg bak de voksnes perfekte fasade. 

I boka Til Ungdommen har Lisa Aisato illustrert Linn Skåbersfiktive monologer om den fine og vanskelige tiden fra barn til voksen. Tekstene er basert på intervjuer Skåber har gjort avungdom. 

”Teksten har en helt fantastisk illustrasjon, med disse mollstemte fargetonene og de overdrevne detaljene som er karakteristisk for Aisato.

De to kler hverandre, med den samme blandingen av sødme, dybde og en skakk form for humor”. (Cathrine Krøger, Dagbladet)

Tambar på sykehus har Lisa Aisato illustrert Tor Åge Bringsværds historie om det sjarmerende trollet Tambar.

Snøsøsteren  er skrevet av Maja Lunde og illustrert av Lisa Aisato. Boka kommer ut på Kagge forlag i oktober. På forlagets hjemmeside skriver de om boka:

”Snøsøsteren er en julefortelling i 24 deler som tryller frem den magiske julestemningen du kjenner fra Charles Dickens’ A Christmas Carol, H. C. Andersens fortellinger og barne-tv-serier som Snøfall.

Det er snart julaften, som også er dagen Julian blir 10 år. Vanligvis er det årets beste dag, når juletreet står pyntet og lysene er tent, luften er fylt av lukten fra klementiner og pepperkaker, og det knitrer i peisen. Men i år er ingenting som det pleier. Julian og familien bærer på en stor sorg etter at storesøsteren Juni døde og Julian tenker at jula rett og slett er avlyst. Så en dag møter Julian den livsglade juleelskeren Hedvig og han begynner å tro det kan bli jul likevel. Men det er noe mystisk med huset som Hedvig bor i, og hvem er den underlige gamle mannen som stadig dukker opp?”Cicignon salongorkester med solist

Syvmannsorkesterets repertoar er hentet fra den gamle sangskatten, og med seg på scenen har de denne gangen Eva Iselin Erichsen, en av Fredrikstads beste sangerinner. Sammen fremfører de et variert og koselig program der mange nok vil nynne med – som «Hva var vel livet uten deg»,  «Fredrikstadpiken» og «En herre med bart». I tillegg presenterer orkesteret nyskrevne slagere. 

Cicignon salongorkester består av Per-Viggo Nilsen (fiolin), Jon Erik Lindberg (trompet), Kjell Jørgen Holbye (saksofon og fløyte), Heidi Kaspersen (cello) Thomas Roadnes (gitar), Arvid Bertheau Johannessen (piano) og Benjamin Nordling (bass). Alle melodier er arrangert av orkesterets medlemmer – og sammen kan de love alle en trivelig kveld.

View Event →
Oct
31
7:00 PM19:00

Oktobermøte

 

Lars Mytting 

Lars Myttings forrige bok, "Svøm med den som drukner" ble oversatt til 15 språk. Nå er hans nye bok "Søsterklokkene" nettopp lansert, og boka har allerede fått strålende anmeldelser. I boka tar Lars Mytting oss igjen med til Gudbrandsdalen, denne gangen til året 1880.

Informasjonskonsulenten på Gyldendal Norsk Forlag, Julie Kalager, sier om boka:
”Bakgrunnshistorien for Søsterklokkene handler om livet til to tvillingsøstre som blir født for lenge siden langt oppe i Gudbrandsdalen. Moren døde under fødselen, for søstrene var sammenvokst fra hoftene og ned. Da de var i tenårene, ble den ene syk, og det blir klart at hun kommer til å dø. Faren deres ba derfor presten om at de skulle få dø samtidig. Til gjengjeld fikk han støpt to kirkeklokker. Han kastet alt sølvet han hadde i støpeformen. Jo mer sølv, desto vakrere klang. Klokkene ringte i evigheter over bygda, for levende og for døde, for flom og skogbrann – helt fram til 1880. Herfra følger vi Astrid Hekne, etterkommer av tvillingsøstrene. Dette er stor litteratur”.

 

Toril Brekke

Toril Brekke har besøkt oss flere ganger, og i oktober har vi gleden av å møte henne igjen.

Toril Brekke er utdannet typograf og har en allsidig yrkesbakgrunn.  I 1976 utga hun sin første roman. Hun har etterhvert et rikt forfatterskap bak seg med noveller, romaner, barne- og ungdomsbøker. Hun har også gitt ut en biografi om sin far Paal Brekke. Ikke minst er hun kjent for sine historiske romaner, som omhandler alt fra utvandringen til Amerika til Saras liv som Ålesunds første jordmor på 1800 – tallet.

Sist hun besøkte oss, presenterte hun romanen «En blå kjole for Herr Hitler». Denne gangen tar hun oss med til oppvekst på Oslos østkant på 50 – 60-tallet. Hennes siste roman «Alle elsket moren din» er den første i en planlagt trilogi.

View Event →
Sep
26
7:00 PM19:00

Septembermøte

Teaterforestilling: "Skjørtet som falt ned fra himmelen" av Ida Fredriksen 

- i forestillingen forteller hun sin mors historie i ekstremismens århundre.

I vår del av verden lever folk til de er nesten hundre år. Å fortelle om en hundreårings liv innebærer å fortelle om verdens historie de siste hundre år. En kvinne som levde gjennom nesten hele det tjuende århundre opplevde to verdenskriger; nazisme, fascisme, kommunisme, sosialisme, kapitalisme og en kjønnsrolle i stor forandring.

Vi tar et blikk ut på verden og et blikk inn i et enkelt liv, fra 1920 til 2014. Store politiske hendelser – kultur – kjærlighet – krig – og skjørtet som falt ned fra himmelen.

Inger Merete Hobbelstad

foredrag om Shakespeare

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist i Dagbladet og forfatter. I 2012 mottok hun Hestnes-prisen for sine «innsiktsfulle anmeldelser og kommentarer preget av godt begrunnede vurderinger og stor integritet».

I 2016 ga hun ut boka «Å leve med Shakespeare» på Tiden forlag. Det er en essaysamling der hun tar for seg ti kjente og ukjente Shakespeare-stykker. Hun bruker egne erfaringer med umulig kjærlighet og følelse av utilstrekkelighet og blander med aktuell politisk analyse og vår tids kulturelle referanser til å åpne opp Shakespeares verden for nye og gamle lesere. Hobbelstad mener det er noe dypt allmennmenneskelig ved karakterene og situasjonene hos Shakespeare. – Et gjennomgangstema i boka mi, og hos Shakespeare, er forsøkene på å ta det ene livet du har og forme det til noe bra, - noe som ikke alltid er lett å få til, sier Hobbelstad.

View Event →
Aug
29
7:00 PM19:00

Augustmøte

 

Marta Breen

Feminismens historie på én time

Kvinner er ingen ny oppfinnelse. Det kan bare virke sånn i blant. Menn dominerer i historiebøkene og åtte av ti biografier som kommer ut i Norge handler om menn. 

I dette underholdende foredraget guider Marta Breen deg gjennom kvinnebevegelsens historie, fra det aller første kvinnesaksmøtet til #metoo, fra suffragettene til den seksuelle revolusjonen.  

Forfatter og spaltist Marta Breen har skrevet flere bøker om kjønnsroller, feminisme og kvinner i norsk samfunnsliv. Hun er aktuell med boka ”Kvinner i kamp” som er solgt til 15 land. 

 

Asbjørn Bakke 

- om Erik Bye

Asbjørn Bakke (f. 1961) er redaktør i Aftenposten og rutinert musikkjournalist. Biografien om «Erik Bye», Aschehoug 2017, har han jobbet med i sju år. «Svært velskrevet, grundig og så å si uten dødpunkter», skriver anmelder Sindre Hovdenakk om boka i VG.
- Jeg har prøvd å fortelle en historie om en helt eksepsjonell mann og vise hvordan han kunne få en så ruvende posisjon i Norge, sier Asbjørn Bakke.

Bakke beskriver Erik Bye som et helt uvanlig begavet menneske med sterke følelser og stort engasjement for vanlige mennesker. Han møtte mennesker med åpent sinn og bød på seg selv. På sikt vil særlig diktene og sangene stå igjen etter han, men fortsatt betyr også mennesket Erik Bye svært mye for mange.

 

View Event →
Apr
25
7:00 PM19:00

Aprilmøte

Forfattere: Thorvald Steen og Gunel Movlud

Leseselskapet har i flere år gitt økonomisk tilskudd til en spesiell litterær pris som Ord i Grenseland gir til en av verdens kvinnelige, forfulgte forfattere. I 2017 var det Gunel Movlud fra Azerbaijan som fikk prisen. Noen av oss hørte Movlud under festivalen i Gamlebyen i september. Vi syntes det var både interessant og riktig at flere av medlemmene i DKL får høre om et kvinnelig forfatterliv der ytringsfrihet og likestilling langt fra er noen selvfølge. Movlud forteller i samarbeid med tolk.

Thorvald Steen (f. 1954) har besøkt oss flere ganger, og vi er mange som har rukket å bli glad i ham, både som forfatter og som menneske. Av Steens romaner som har gjort dypest inntrykk, er nok de selvbiografiske som handler om unggutten, skihopperen, som fikk sykdommen muskeldystrofi. I romanen «Det hvite badehuset» fra 2017 vender Steen tilbake til den fortielsen rundt sykdommen som hovedpersonen opplevde. Han vil så gjerne vite hvorfor foreldrene aldri fortalte sannheten og konfronterer moren da hun er langt over åtti år.

View Event →
Mar
21
7:00 PM19:00

Marsmøte

Forfattere: Niels Fredrik Dahl og Jan Kjærstad

For romanen «På vei til en venn» fikk Niels Fredrik Dahl (f. 1957) Brageprisen i 2002. Siden har han en allsidig produksjon bak seg. Romanen «Mor om natten» fra 2017 kan likevel godt være Dahls sterkeste bok til nå. Her møter vi en mor som slet med tungsinn og depresjoner og en sønn som så lenge hun levde prøvde å holde avstand til henne for å beskytte seg selv. Etter morens død dukker «Nattboken» opp, morens nedtegnelser gjennom et vanskelig liv.

Jan Kjærstad ble utdannet teolog i 1979. Allerede i 1980 utga han sin første bok, og siden har han vært forfatter på heltid. Romantrilogien om Jonas Wergeland er nok av Kjærstads mest kjente bøker.  Vi merker oss dessuten at han fikk Nordisk Råds litteraturpris i 2001. Hans siste bok «Berge» kom i 2017. Boka forteller om en grufull terrorhandling mot en hel familie der forfatteren viser alle følelsene, refleksjonene og erkjennelsene som dukker opp i etterkant. 

View Event →
Feb
28
7:00 PM19:00

Februarmøte

Årsmøte

Heidi Gjermundsen Broch og Terje Norum
tolker Inger Hagerup

Ellen Wisløff,
lyrikk

I tillegg til årsmøtet i kveld, byr vi på et fint litterært program:

Ellen Wisløff var vellykket redaktør for damebladet KK. Da livet hennes tok en ny vending, ble lesning av dikt en trøst og samtidig en begynnelse til noe helt nytt. Nesten daglig formidler Ellen Wisløff klassikere så vel som helt nye dikt via Instagram. Hun forteller om hvorfor dikt betyr så mye for henne og om suksessen med de hittil fire diktantologiene hun har vært med på å gi ut. I kveld blir du inspirert til å lese mer lyrikk!

Inger Hagerup er definitivt en av våre mest avholdte poeter. I kveld får vi oppleve diktene hennes på en ny måte, i det musikeren Terje Norum har satt melodier til et utvalg. Sangene framføres av «vår egen» Heidi Gjermundsen Broch, kritikerrost sanger og skuespiller som for lengst har slått gjennom på Oslos scener.  Her formidler hun på fremragende vis både det dype og det enkle i tekstene til Inger Hagerup akkompagnert av Terje Norum. 

View Event →
Jan
31
7:00 PM19:00

Januarmøte

Forfattere: Tore Renberg og Gro Dahle

Gro Dahle er en våre mest kjente nålevende lyrikere. I tillegg til diktsamlinger har hun skrevet prosabøker og barnebøker. Verdt å merke seg er flere prisbelønte billedbøker. Disse bøkene handler om temaer det kan være vanskelig å snakke med barn om, for eksempel incest, barn som ikke blir sett hjemme, barn som lever med vold i hjemmet. Det som er hemmelig på den farlige måten, må det skrives og absolutt snakkes om, mener Gro Dahle. Det gjør hun denne kvelden.

Tore Renberg, f. 1972, slo for alvor igjennom med boka «Mannen som elsket Yngve» i 2003. Denne boka ble starten på flere romaner om personer og miljø i og rundt hjembyen Stavanger.  Renberg har også etablert seg som en aktør innenfor teater og musikk, og han har skrevet barnebøker. Han er videre kjent som en uredd debattant i opphetede diskusjoner om litteratur og kvalitet. Han har vunnet flere litterære priser, som Bokhandlerprisen, Tarjei Vesaas-prisen og P2-lytternes pris.  Fra scenekanten fanger han lett sitt publikum.

View Event →