Oct
30
7:00 PM19:00

Oktobermøte

Besøk:

Sissel Gran, psykolog

Andreas Kvebæk Dahl, skuespiller

Sissel Gran (f. 1951) er psykolog, samlivsekspert, skribent og forfatter. Hun er opptatt av  psykologisk folkeopplysning og har siden 1993 skrevet om slike emner i ulike aviser. Hun har gitt ut flere bøker om temaet:   Kjærlighet i hastighetens tid (2005), Kjærlighetens tre porter (2007), Hekta (sammen med Nora Skaug) (2010) og Det er slutt (2016) og nå i 2019,  Inni er vi alltid unge – aldringsmeditasjoner. Det er denne siste boka hun vil presentere for DKL 30.10.19. «Opplevelsen av egen aldring kan nærmest komme som en overraskelse,» sier Sissel Gran. «Det skjer oss alle; rynkene rundt munnen, det grånende håret, den tynne ansiktshuden, de såre øynene, nesa som renner. Tross all verdens indre motstand, blir vi gamle. Utenpå. Inni føler vi oss unge.» Denne kontrasten starter ifølge Gran allerede i tredveårsalderen, og øker omvendt proporsjonalt med alderen.

Drømmen om at noe stort skal skje, og frykten for ikke å strekke til - av og med skuespiller Andreas Kvebæk Dahl.
Dette er en forestilling basert på kjent litteratur som byr på en blanding av humor og alvor.  Vi får utdrag fra Dostovjevskijs «Forbrytelse og straff», utdrag fra «Terje Vigen» av Henrik Ibsen, dikt av Olav H Hauge, «Kilden» av Gabriel Scott samt boka om fotballspilleren Zlatan Ibrahimovich. Med dramaturgisk hjelp av Hanna Dahl, har Kvebæk Dahl skrevet en personlig monologforestilling om det å bli mer menneske, og dermed medmenneske. Det handler om å få styrke gjennom å vise sårbarhet.

View Event →

Sep
25
7:00 PM19:00

Septembermøte

Septembermøtet setter nytt lys på for lengst avdøde kvinnelige forfattere
Anne Hege Simonsen: foredrag om Marie Hamsun
Vigdis Hjorth: foredrag om Tove Ditlevsen

Først skal det handle om Marie Hamsun. Hvem var hun egentlig? Hun må ha vært en begavet person; hun var skuespiller, hustru, mor, bonde, husholderske, politiker, foredragsholder og forfatter. Det er ikke glemt at hun var en overbevist nazist under 2. verdenskrig. Hvem kunne hun vært om det ikke var for ektemannen Knut Hamsun? Hvorfor gikk det så galt med liv og ekteskap? Anne Hege Simonsen, forsker, journalist og forfatter har skrevet den første, helhetlige biografi om denne omstridte kvinnen. Simonsen har funnet bl.a. en rekke brev som kaster lys over Maries hverdager, og som beskriver det kontrastfylte og vanskelige livet hun levde.

Tove Ditlevsen regnes som en av Danmarks største forfattere. 14.desember 2017 var det 100 år siden hun ble født. Hun døde 58 år gammel i 1976 og etterlot seg et rikt forfatterskap. Hun skrev lyrikk, romaner, noveller, barnebøker og erindringer.
Våren 2018 ga Oktober forlag ut "Noveller i utvalg" med forord av Vigdis Hjorth. Hun har også valgt ut novellene. Vigdis Hjorth besøker DKL onsdag 25.september. Hun har helt fra hun var ung hatt et nært forhold til Tove Ditlevsens forfatterskap. Det er vel verd å løfte fram denne forfatteren igjen, og Vigdis Hjorth vet å formidle dette på sitt levende, engasjerte vis. “Det er Tove Ditlevsens store force, at hun skriver så tilgjengelig, så konkret og billedskapende om de vanskeligste ting, slik at også den uerfarne leser kan se det for seg og forstå. At hun er i stand til å finne det riktige bildet, den situasjonen som viser fram det prekære, framfor å drøfte og utlegge, argumentere og påstå. Det forslitt «show, don’t tell» kommer i Tove Ditlevsens tilfelle virkelig til sin rett” (fra forordet av Vigdis Hjorth)

View Event →
Aug
28
7:00 PM19:00

Augustmøte

Forfattere:

Simon Stranger

Simon Stranger, f. 1976, har tidligere skrevet en rekke prisbelønte barne- og ungdomsbøker. Hans gjennombrudd som forfatter kom i fjor med boka Leksikon om lys og mørke. Her skriver Stranger fram et dobbeltportrett der hans egen svigerfamilies historie flettes inn i historien til Henry Rinnan. Hva fikk den beskjedne skomakersønnen Rinnan til å bli en av norgeshistoriens mest forhatte skikkelser? Og hvorfor skulle en jødisk familie velge å flytte inn i hovedkvarteret til Rinnan etter krigen, i huset som ble stående som selve symbolet på ondskap? På vårt augustmøte presenterer Simon Stranger boka, og ikke minst bakgrunnen for denne.

Anne Britt Harsem

En del grove overgrepssaker mot barn er rullet opp de senere årene. Hvilke skjebner ligger bak? Og hvordan orker noen å skrive om slike tragedier? Anne-Britt Harsem, f. 1961, har skrevet Mammas svik og Alvdal-trilogien. Som frilanser for Fylkesmannen i Oslo og Viken og midlertidig verge i forbindelse med tilrettelagte avhør av barn og unge har hun fått dyp innsikt i noen av disse skjebnene. Hennes siste bok er Den mørke hemmeligheten i Tysfjord som handler om overgrepssaken i Tysfjord. Ofrene i sakene har hatt den vanskeligste starten i livet som er mulig å tenke seg. Men opprullingen og synliggjøringen av sakene gir også håp i mørket.

View Event →
Apr
24
7:00 PM19:00

Aprilmøte

Forfattere:

Ruth Vatvedt Fjeld
Hilde Hagerup

Ruth Vatvedt Fjeld

Alle banner, til tross for hva svært mange tror og hevder om sin egen språkbruk. Men folk banner forskjellig og i forskjellige situasjoner. 

Norsk banneordbok er en kartlegging og forklaring av forskjellige ord og uttrykk som brukes i norsk banning. Boka er todelt med en innledning på ca. 50 sider, der banningens historie, opphav og utvikling presenteres, samt en oversikt over ulike typer banning og noe om hvorfor vi banner og hva slags følelser som kan utløse hvilken type banneuttrykk.

Hensikten er å gi en dypere forklaring av hva banning er, og hvilken psykologisk funksjon den har, som motvekt til den vanlige, forenklede og misforståtte forklaringen om at vi banner av mangel på velutviklet ordforråd.

Hoveddelen av bokabestår av ca. 450 sider og er en ordliste over kjente og mindre kjente banneuttrykk, der opphavet og betydningen av uttrykket forklares. Hvert oppslag har også fått en markering av uttrykkets grad av tabu, altså hvor forbudt eller «stygt» et uttrykk oppfattes som. 

Mange banneuttrykk er mer vanlige i noen steder i landet enn i andre, men få uttrykk er helt stedegne. Det er derfor oppgitt i hvilket fylke uttrykket brukes mest. 

Hilde Hagerup

prisbelønnet barne- og ungdomsforfatter. Nå er hun aktuell med biografien Som hennes dager var - et portrett av Anne Karin Elstad

“I Som hennes dager var skriver Hilde Hagerup frem et portrett av Anne Karin Elstad som viser hennes sterke tilknytning til slekten og området hun kom fra - Nordmøre. Herfra hentet hun også stoff til romanene sine. Hagerup følger Elstad fra barndommen, der tapet av moren blir et vendepunkt, til lærerutdanning, tre barn, tre ekteskap og en eventyrlig suksess som forfatter.
Aschehoug norsk forlag


«Som hennes dager var er blitt en spennende, underholdende og skarp fortelling om en av Norges mestselgende forfattere.» Turid Larsen, Dagsavisen

View Event →
Mar
27
7:00 PM19:00

Marsmøte

Forfattere:

Jan Mehlum
Heidi Linde

Jan Mehlum
Foredrag om kriminallitteratur.

Kriminalromanen - ren underholdning, litterært prosjekt eller kritisk blikk på samfunnet”

Heidi Linde
Heidi Linde skriver romaner, barnebøker og ungdomsbøker. Hennes siste roman Talte dager utkom i 2018.

“Talte dager er en bok om godheten og ubarmhjertigheten i de relasjonene vi bygger livet på, og om hvordan små ting kan få uoverskuelige konsekvenser. Før man vet ordet av det, er det for sent å si unnskyld.

Liv Karin mister besinnelsen overfor tenåringsdatteren Kaja, uten å vite at de stygge ordene som faller mellom dem, skal bli de aller siste. Med stor varme og innsikt i menneskers følelser skildrer Heidi Linde Kajas fire siste dager gjennom et flettverk av historier og skjebner. Den unge legen Jonas som prøver å komme seg videre etter en fatal feilvurdering på Legevakta, Ivan som gikk et skritt for langt, studenten Ingeborg som forsker på innsattes tilværelse bak murene, og ungjenta Lykke som endelig har funnet sin ukjente far, men som må innse at han ikke har noe ønske om å bli funnet. Alle disse får på sin måte betydning for hvordan det går med Kaja.” Gyldendal norsk forlag
  

View Event →
Feb
27
7:00 PM19:00

Februarmøte

Årsmøte

Forfattere:

Bernhard Ellefsen
Merete Morken Andersen

Bernhard Ellefsen
litteraturkritiker og forfatter, har skrevet essay om døden:
Imot døden - om fortvilelsens litterære fellesskap. Forfatteren presenterer boka etter årsmøtet.

«[...] et engasjerende essay av den eksistensialistiske sorten. Ikke bare fordi han skriver om hverdagslige situasjoner, men også fordi han oppfatter spørsmålet om vårt forhold til døden som det viktigste.» Marius Wulfsberg, Dagbladet

Merete Morken Andersen

skjønnlitterær og faglitterær forfatter. Hun er også ansatt som førsteamanuensis på masterstudiet i faglitterær skriving ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Hennes siste bok er biografien om Amalie Skram: Blodet i årene - Amalie Skram og hennes tid, utgitt på Spartacus forlag i 2018.

“Den nye boken om Amalie Skram er skrevet av en romanforfatter som bruker innlevelse som metode. Merete Morken Andersen går rett inn i Skrams liv og skaper litterære scener av hennes opplevelser.”
Henning Howlid Wærp, Aftenposten

Les om bokprojektet her

View Event →
Jan
30
7:00 PM19:00

Januarmøte

Forfattere:

Olaug Nilssen

Marie Aubert (foredrag om Bjørg Vik)

Olaug Nilssen

Olaug Nilssen er norsk forfatter og dramatiker, bosatt i Bergen. Hun er en allsidig forfatter som også er blitt kåret til en av Norges ti viktigste unge forfattere.

Hennes siste roman er «Tung tids tale» hvor hun skriver om å være mor til et barn med autisme. Den kom ut høsten 2017 og var da hennes første roman på 12 år.  Den er blitt en både personlig og politisk bok. Denne romanen er også dramatisert, og Riksteateret gjestet Fredrikstad med forestillingen høsten 2018.

Olaug Nilssen fikk Brageprisen i klassen skjønnlitteratur 2017.

Til oss kommer hun på årets første møte i 2019. Her vil hun fortelle om sitt forfatterskap med vekt på «Tung tids tale».

Marie Aubert

Bjørg Vik: En himmel over vanlige kvinners liv

Bjørg Vik døde i januar 2018, 82 år gammel og med et betydelig forfatterskap bak seg. Hun skrev romaner, skuespill, novellesamlinger og dramatikk, ble oversatt til tretti språk og var tre ganger nominert til Nordisk råds litteraturpris. 

Vigdis Hjorth har sagt om Bjørg Vik at hun "hvelver en himmel over vanlige kvinners liv". Vik skildrer med mot, intensitet og presisjon kvinner i ulike faser av livet, i møte med kjærlighet, begjær og vennskap og med forventninger fra samfunnet rundt dem. På seksti- og syttitallet skinner Viks feministiske engasjement tydelig igjennom, mens hennes senere bøker med ettertenksomhet og klokskap skildrer aldring og kjærlighet sent i livet. Det er særlig i novellesjangeren hun viser sitt store spenn som forfatter, en sjanger hun fortsatte å utforske hele livet. Trilogien om Elsi Lund har selvbiografiske trekk, og viser også Vik som en betydelig Oslo-forfatter. 

Marie Aubert fikk mye oppmerksomhet for sin debut, novellesamlingen "Kan jeg bli med deg hjem", som kom ut i 2016. Hun har selv et nært forhold til Bjørg Viks bøker, og i dette foredraget vil hun ta oss med gjennom Viks lange og rike forfatterskap. 

View Event →
Nov
28
7:00 PM19:00

Novembermøte

Lisa Aisato

illustratør, forfatter og billedkunstner, bosatt på Hvaler.

I 2018 er hun aktuell med hele fire bøker:

Snokeboka er Lisa Aisato både forfatter og illustratør. Her tar hun oss med bak fasaden og avslører hva som kan gjemmeseg bak de voksnes perfekte fasade. 

I boka Til Ungdommen har Lisa Aisato illustrert Linn Skåbersfiktive monologer om den fine og vanskelige tiden fra barn til voksen. Tekstene er basert på intervjuer Skåber har gjort avungdom. 

”Teksten har en helt fantastisk illustrasjon, med disse mollstemte fargetonene og de overdrevne detaljene som er karakteristisk for Aisato.

De to kler hverandre, med den samme blandingen av sødme, dybde og en skakk form for humor”. (Cathrine Krøger, Dagbladet)

Tambar på sykehus har Lisa Aisato illustrert Tor Åge Bringsværds historie om det sjarmerende trollet Tambar.

Snøsøsteren  er skrevet av Maja Lunde og illustrert av Lisa Aisato. Boka kommer ut på Kagge forlag i oktober. På forlagets hjemmeside skriver de om boka:

”Snøsøsteren er en julefortelling i 24 deler som tryller frem den magiske julestemningen du kjenner fra Charles Dickens’ A Christmas Carol, H. C. Andersens fortellinger og barne-tv-serier som Snøfall.

Det er snart julaften, som også er dagen Julian blir 10 år. Vanligvis er det årets beste dag, når juletreet står pyntet og lysene er tent, luften er fylt av lukten fra klementiner og pepperkaker, og det knitrer i peisen. Men i år er ingenting som det pleier. Julian og familien bærer på en stor sorg etter at storesøsteren Juni døde og Julian tenker at jula rett og slett er avlyst. Så en dag møter Julian den livsglade juleelskeren Hedvig og han begynner å tro det kan bli jul likevel. Men det er noe mystisk med huset som Hedvig bor i, og hvem er den underlige gamle mannen som stadig dukker opp?”Cicignon salongorkester med solist

Syvmannsorkesterets repertoar er hentet fra den gamle sangskatten, og med seg på scenen har de denne gangen Eva Iselin Erichsen, en av Fredrikstads beste sangerinner. Sammen fremfører de et variert og koselig program der mange nok vil nynne med – som «Hva var vel livet uten deg»,  «Fredrikstadpiken» og «En herre med bart». I tillegg presenterer orkesteret nyskrevne slagere. 

Cicignon salongorkester består av Per-Viggo Nilsen (fiolin), Jon Erik Lindberg (trompet), Kjell Jørgen Holbye (saksofon og fløyte), Heidi Kaspersen (cello) Thomas Roadnes (gitar), Arvid Bertheau Johannessen (piano) og Benjamin Nordling (bass). Alle melodier er arrangert av orkesterets medlemmer – og sammen kan de love alle en trivelig kveld.

View Event →
Oct
31
7:00 PM19:00

Oktobermøte

 

Lars Mytting 

Lars Myttings forrige bok, "Svøm med den som drukner" ble oversatt til 15 språk. Nå er hans nye bok "Søsterklokkene" nettopp lansert, og boka har allerede fått strålende anmeldelser. I boka tar Lars Mytting oss igjen med til Gudbrandsdalen, denne gangen til året 1880.

Informasjonskonsulenten på Gyldendal Norsk Forlag, Julie Kalager, sier om boka:
”Bakgrunnshistorien for Søsterklokkene handler om livet til to tvillingsøstre som blir født for lenge siden langt oppe i Gudbrandsdalen. Moren døde under fødselen, for søstrene var sammenvokst fra hoftene og ned. Da de var i tenårene, ble den ene syk, og det blir klart at hun kommer til å dø. Faren deres ba derfor presten om at de skulle få dø samtidig. Til gjengjeld fikk han støpt to kirkeklokker. Han kastet alt sølvet han hadde i støpeformen. Jo mer sølv, desto vakrere klang. Klokkene ringte i evigheter over bygda, for levende og for døde, for flom og skogbrann – helt fram til 1880. Herfra følger vi Astrid Hekne, etterkommer av tvillingsøstrene. Dette er stor litteratur”.

 

Toril Brekke

Toril Brekke har besøkt oss flere ganger, og i oktober har vi gleden av å møte henne igjen.

Toril Brekke er utdannet typograf og har en allsidig yrkesbakgrunn.  I 1976 utga hun sin første roman. Hun har etterhvert et rikt forfatterskap bak seg med noveller, romaner, barne- og ungdomsbøker. Hun har også gitt ut en biografi om sin far Paal Brekke. Ikke minst er hun kjent for sine historiske romaner, som omhandler alt fra utvandringen til Amerika til Saras liv som Ålesunds første jordmor på 1800 – tallet.

Sist hun besøkte oss, presenterte hun romanen «En blå kjole for Herr Hitler». Denne gangen tar hun oss med til oppvekst på Oslos østkant på 50 – 60-tallet. Hennes siste roman «Alle elsket moren din» er den første i en planlagt trilogi.

View Event →
Sep
26
7:00 PM19:00

Septembermøte

Teaterforestilling: "Skjørtet som falt ned fra himmelen" av Ida Fredriksen 

- i forestillingen forteller hun sin mors historie i ekstremismens århundre.

I vår del av verden lever folk til de er nesten hundre år. Å fortelle om en hundreårings liv innebærer å fortelle om verdens historie de siste hundre år. En kvinne som levde gjennom nesten hele det tjuende århundre opplevde to verdenskriger; nazisme, fascisme, kommunisme, sosialisme, kapitalisme og en kjønnsrolle i stor forandring.

Vi tar et blikk ut på verden og et blikk inn i et enkelt liv, fra 1920 til 2014. Store politiske hendelser – kultur – kjærlighet – krig – og skjørtet som falt ned fra himmelen.

Inger Merete Hobbelstad

foredrag om Shakespeare

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist i Dagbladet og forfatter. I 2012 mottok hun Hestnes-prisen for sine «innsiktsfulle anmeldelser og kommentarer preget av godt begrunnede vurderinger og stor integritet».

I 2016 ga hun ut boka «Å leve med Shakespeare» på Tiden forlag. Det er en essaysamling der hun tar for seg ti kjente og ukjente Shakespeare-stykker. Hun bruker egne erfaringer med umulig kjærlighet og følelse av utilstrekkelighet og blander med aktuell politisk analyse og vår tids kulturelle referanser til å åpne opp Shakespeares verden for nye og gamle lesere. Hobbelstad mener det er noe dypt allmennmenneskelig ved karakterene og situasjonene hos Shakespeare. – Et gjennomgangstema i boka mi, og hos Shakespeare, er forsøkene på å ta det ene livet du har og forme det til noe bra, - noe som ikke alltid er lett å få til, sier Hobbelstad.

View Event →
Aug
29
7:00 PM19:00

Augustmøte

 

Marta Breen

Feminismens historie på én time

Kvinner er ingen ny oppfinnelse. Det kan bare virke sånn i blant. Menn dominerer i historiebøkene og åtte av ti biografier som kommer ut i Norge handler om menn. 

I dette underholdende foredraget guider Marta Breen deg gjennom kvinnebevegelsens historie, fra det aller første kvinnesaksmøtet til #metoo, fra suffragettene til den seksuelle revolusjonen.  

Forfatter og spaltist Marta Breen har skrevet flere bøker om kjønnsroller, feminisme og kvinner i norsk samfunnsliv. Hun er aktuell med boka ”Kvinner i kamp” som er solgt til 15 land. 

 

Asbjørn Bakke 

- om Erik Bye

Asbjørn Bakke (f. 1961) er redaktør i Aftenposten og rutinert musikkjournalist. Biografien om «Erik Bye», Aschehoug 2017, har han jobbet med i sju år. «Svært velskrevet, grundig og så å si uten dødpunkter», skriver anmelder Sindre Hovdenakk om boka i VG.
- Jeg har prøvd å fortelle en historie om en helt eksepsjonell mann og vise hvordan han kunne få en så ruvende posisjon i Norge, sier Asbjørn Bakke.

Bakke beskriver Erik Bye som et helt uvanlig begavet menneske med sterke følelser og stort engasjement for vanlige mennesker. Han møtte mennesker med åpent sinn og bød på seg selv. På sikt vil særlig diktene og sangene stå igjen etter han, men fortsatt betyr også mennesket Erik Bye svært mye for mange.

 

View Event →
Apr
25
7:00 PM19:00

Aprilmøte

Forfattere: Thorvald Steen og Gunel Movlud

Leseselskapet har i flere år gitt økonomisk tilskudd til en spesiell litterær pris som Ord i Grenseland gir til en av verdens kvinnelige, forfulgte forfattere. I 2017 var det Gunel Movlud fra Azerbaijan som fikk prisen. Noen av oss hørte Movlud under festivalen i Gamlebyen i september. Vi syntes det var både interessant og riktig at flere av medlemmene i DKL får høre om et kvinnelig forfatterliv der ytringsfrihet og likestilling langt fra er noen selvfølge. Movlud forteller i samarbeid med tolk.

Thorvald Steen (f. 1954) har besøkt oss flere ganger, og vi er mange som har rukket å bli glad i ham, både som forfatter og som menneske. Av Steens romaner som har gjort dypest inntrykk, er nok de selvbiografiske som handler om unggutten, skihopperen, som fikk sykdommen muskeldystrofi. I romanen «Det hvite badehuset» fra 2017 vender Steen tilbake til den fortielsen rundt sykdommen som hovedpersonen opplevde. Han vil så gjerne vite hvorfor foreldrene aldri fortalte sannheten og konfronterer moren da hun er langt over åtti år.

View Event →
Mar
21
7:00 PM19:00

Marsmøte

Forfattere: Niels Fredrik Dahl og Jan Kjærstad

For romanen «På vei til en venn» fikk Niels Fredrik Dahl (f. 1957) Brageprisen i 2002. Siden har han en allsidig produksjon bak seg. Romanen «Mor om natten» fra 2017 kan likevel godt være Dahls sterkeste bok til nå. Her møter vi en mor som slet med tungsinn og depresjoner og en sønn som så lenge hun levde prøvde å holde avstand til henne for å beskytte seg selv. Etter morens død dukker «Nattboken» opp, morens nedtegnelser gjennom et vanskelig liv.

Jan Kjærstad ble utdannet teolog i 1979. Allerede i 1980 utga han sin første bok, og siden har han vært forfatter på heltid. Romantrilogien om Jonas Wergeland er nok av Kjærstads mest kjente bøker.  Vi merker oss dessuten at han fikk Nordisk Råds litteraturpris i 2001. Hans siste bok «Berge» kom i 2017. Boka forteller om en grufull terrorhandling mot en hel familie der forfatteren viser alle følelsene, refleksjonene og erkjennelsene som dukker opp i etterkant. 

View Event →
Feb
28
7:00 PM19:00

Februarmøte

Årsmøte

Heidi Gjermundsen Broch og Terje Norum
tolker Inger Hagerup

Ellen Wisløff,
lyrikk

I tillegg til årsmøtet i kveld, byr vi på et fint litterært program:

Ellen Wisløff var vellykket redaktør for damebladet KK. Da livet hennes tok en ny vending, ble lesning av dikt en trøst og samtidig en begynnelse til noe helt nytt. Nesten daglig formidler Ellen Wisløff klassikere så vel som helt nye dikt via Instagram. Hun forteller om hvorfor dikt betyr så mye for henne og om suksessen med de hittil fire diktantologiene hun har vært med på å gi ut. I kveld blir du inspirert til å lese mer lyrikk!

Inger Hagerup er definitivt en av våre mest avholdte poeter. I kveld får vi oppleve diktene hennes på en ny måte, i det musikeren Terje Norum har satt melodier til et utvalg. Sangene framføres av «vår egen» Heidi Gjermundsen Broch, kritikerrost sanger og skuespiller som for lengst har slått gjennom på Oslos scener.  Her formidler hun på fremragende vis både det dype og det enkle i tekstene til Inger Hagerup akkompagnert av Terje Norum. 

View Event →
Jan
31
7:00 PM19:00

Januarmøte

Forfattere: Tore Renberg og Gro Dahle

Gro Dahle er en våre mest kjente nålevende lyrikere. I tillegg til diktsamlinger har hun skrevet prosabøker og barnebøker. Verdt å merke seg er flere prisbelønte billedbøker. Disse bøkene handler om temaer det kan være vanskelig å snakke med barn om, for eksempel incest, barn som ikke blir sett hjemme, barn som lever med vold i hjemmet. Det som er hemmelig på den farlige måten, må det skrives og absolutt snakkes om, mener Gro Dahle. Det gjør hun denne kvelden.

Tore Renberg, f. 1972, slo for alvor igjennom med boka «Mannen som elsket Yngve» i 2003. Denne boka ble starten på flere romaner om personer og miljø i og rundt hjembyen Stavanger.  Renberg har også etablert seg som en aktør innenfor teater og musikk, og han har skrevet barnebøker. Han er videre kjent som en uredd debattant i opphetede diskusjoner om litteratur og kvalitet. Han har vunnet flere litterære priser, som Bokhandlerprisen, Tarjei Vesaas-prisen og P2-lytternes pris.  Fra scenekanten fanger han lett sitt publikum.

View Event →