Aug
29
7:00 PM19:00

Augustmøte

Forfattere:

Marta Breen: Feminismens historie på én time

Kvinner er ingen ny oppfinnelse. Det kan bare virke sånn i blant. Menn dominerer i historiebøkene og åtte av ti biografier som kommer ut i Norge handler om menn. 

I dette underholdende foredraget guider Marta Breen deg gjennom kvinnebevegelsens historie, fra det aller første kvinnesaksmøtet til #metoo, fra suffragettene til den seksuelle revolusjonen.  

Forfatter og spaltist Marta Breen har skrevet flere bøker om kjønnsroller, feminisme og kvinner i norsk samfunnsliv. Hun er aktuell med boka ”Kvinner i kamp” som er solgt til 15 land. 

 

Asbjørn Bakke (har skrevet biografi om Erik Bye)

View Event →

Apr
25
7:00 PM19:00

Aprilmøte

Forfattere: Thorvald Steen og Gunel Movlud

Leseselskapet har i flere år gitt økonomisk tilskudd til en spesiell litterær pris som Ord i Grenseland gir til en av verdens kvinnelige, forfulgte forfattere. I 2017 var det Gunel Movlud fra Azerbaijan som fikk prisen. Noen av oss hørte Movlud under festivalen i Gamlebyen i september. Vi syntes det var både interessant og riktig at flere av medlemmene i DKL får høre om et kvinnelig forfatterliv der ytringsfrihet og likestilling langt fra er noen selvfølge. Movlud forteller i samarbeid med tolk.

Thorvald Steen (f. 1954) har besøkt oss flere ganger, og vi er mange som har rukket å bli glad i ham, både som forfatter og som menneske. Av Steens romaner som har gjort dypest inntrykk, er nok de selvbiografiske som handler om unggutten, skihopperen, som fikk sykdommen muskeldystrofi. I romanen «Det hvite badehuset» fra 2017 vender Steen tilbake til den fortielsen rundt sykdommen som hovedpersonen opplevde. Han vil så gjerne vite hvorfor foreldrene aldri fortalte sannheten og konfronterer moren da hun er langt over åtti år.

View Event →
Mar
21
7:00 PM19:00

Marsmøte

Forfattere: Niels Fredrik Dahl og Jan Kjærstad

For romanen «På vei til en venn» fikk Niels Fredrik Dahl (f. 1957) Brageprisen i 2002. Siden har han en allsidig produksjon bak seg. Romanen «Mor om natten» fra 2017 kan likevel godt være Dahls sterkeste bok til nå. Her møter vi en mor som slet med tungsinn og depresjoner og en sønn som så lenge hun levde prøvde å holde avstand til henne for å beskytte seg selv. Etter morens død dukker «Nattboken» opp, morens nedtegnelser gjennom et vanskelig liv.

Jan Kjærstad ble utdannet teolog i 1979. Allerede i 1980 utga han sin første bok, og siden har han vært forfatter på heltid. Romantrilogien om Jonas Wergeland er nok av Kjærstads mest kjente bøker.  Vi merker oss dessuten at han fikk Nordisk Råds litteraturpris i 2001. Hans siste bok «Berge» kom i 2017. Boka forteller om en grufull terrorhandling mot en hel familie der forfatteren viser alle følelsene, refleksjonene og erkjennelsene som dukker opp i etterkant. 

View Event →
Feb
28
7:00 PM19:00

Februarmøte

Årsmøte

Heidi Gjermundsen Broch og Terje Norum
tolker Inger Hagerup

Ellen Wisløff,
lyrikk

I tillegg til årsmøtet i kveld, byr vi på et fint litterært program:

Ellen Wisløff var vellykket redaktør for damebladet KK. Da livet hennes tok en ny vending, ble lesning av dikt en trøst og samtidig en begynnelse til noe helt nytt. Nesten daglig formidler Ellen Wisløff klassikere så vel som helt nye dikt via Instagram. Hun forteller om hvorfor dikt betyr så mye for henne og om suksessen med de hittil fire diktantologiene hun har vært med på å gi ut. I kveld blir du inspirert til å lese mer lyrikk!

Inger Hagerup er definitivt en av våre mest avholdte poeter. I kveld får vi oppleve diktene hennes på en ny måte, i det musikeren Terje Norum har satt melodier til et utvalg. Sangene framføres av «vår egen» Heidi Gjermundsen Broch, kritikerrost sanger og skuespiller som for lengst har slått gjennom på Oslos scener.  Her formidler hun på fremragende vis både det dype og det enkle i tekstene til Inger Hagerup akkompagnert av Terje Norum. 

View Event →
Jan
31
7:00 PM19:00

Januarmøte

Forfattere: Tore Renberg og Gro Dahle

Gro Dahle er en våre mest kjente nålevende lyrikere. I tillegg til diktsamlinger har hun skrevet prosabøker og barnebøker. Verdt å merke seg er flere prisbelønte billedbøker. Disse bøkene handler om temaer det kan være vanskelig å snakke med barn om, for eksempel incest, barn som ikke blir sett hjemme, barn som lever med vold i hjemmet. Det som er hemmelig på den farlige måten, må det skrives og absolutt snakkes om, mener Gro Dahle. Det gjør hun denne kvelden.

Tore Renberg, f. 1972, slo for alvor igjennom med boka «Mannen som elsket Yngve» i 2003. Denne boka ble starten på flere romaner om personer og miljø i og rundt hjembyen Stavanger.  Renberg har også etablert seg som en aktør innenfor teater og musikk, og han har skrevet barnebøker. Han er videre kjent som en uredd debattant i opphetede diskusjoner om litteratur og kvalitet. Han har vunnet flere litterære priser, som Bokhandlerprisen, Tarjei Vesaas-prisen og P2-lytternes pris.  Fra scenekanten fanger han lett sitt publikum.

View Event →